Пет стъпки за успешна и бърза адаптация към детската градина

Тръгването на детска градина е важен етап, изпълнен с противоречиви емоции, както за вашите деца така и за самите вас. От една страна, родителите се радват (и надяват), че детето им бързо ще се сприятелят с връстниците си, ще се забавляват и ще учат интересни уроци, който ще ги подготвят за училище. От друга страна, обаче, това е и период на стрес и тревога не само за детето, а и за родителите, които в повечето от случаите свикват по-трудно от детето си.

Често родителите изпитват „вина“, че „изоставят“ детето си при „алтернативна майка“ в случая детската градина и се тревожат за тяхната сигурност и благополучие. А детето се притеснява от непознатата среда и това, че родителите му не са наблизо.

Това е напълно нормално. Но, родителите могат да помогнат на децата си да преодолеят този страх и по-бързо да се адаптират към новата среда. За тази цел е важно да разберем какво е адаптация и какви стъпки са необходими за да я постигнем бързо и успешно.

Какво наричаме адаптиране?

Адаптирането е строго индивидуален процес за всяко дете. За някои деца този период може да не се усети, за други може да бъде 1 ден, 1 седмица, 1 месец. Според психолозите той трае до 3 месеца. Тръгването на детска градина е първото  пребиваване на детето в друга среда, както и приемането на още авторитети – учителите, първата проява на самостоятелност, първа среща с връстниците си.

Важно е детето да е свикнало да се самообслужва – да подрежда играчките си след игра и да се храни на масата. Ако детето няма общи познания за заобикалящата го действителност, не е свикнало да поддържа някакви отношения с другите деца, не е развило речта до степен, характерна за възрастта му, нормално е то да се чувства неуверено и да възразява срещу престоя му в детската градина .

 Ние препоръчваме:

  1. Представяйте детската градина като страхотно място

Обяснявайте на детето къде ще ходи, колко е хубаво, какво ще  прави, с  цел да се покаже детската градина в положителна светлина, да се създаде интерес към нея. Не използвате заплахи като „ Ако не слушаш, ще те заведа на детска градина“.

  1. Участвайте в организирани мероприятия

Посещение на организирани от детската  градина събития- празници, работилнички, партита и забавления. Добре би се отразило месец преди тръгване на детето, да помолите да ви разрешат да влезнете в сградата и в групата за няколко минути преди първия ден, даже ако е възможно детето й да поиграе с децата в групата.

  1. Детето трябва да свиква с отсъствието на родителите

Ако детето е силно привързано към някои от родителите, започнете да го срещате с деца на детската площадка в махалата,  оставяйте  го  за кратко на близките си, а след това за по-дълго време. Ако детето от раждането си е отглеждано само от майката, известно време преди да тръгне на градина трябва да започне да свиква с нейното отсъствие. Оптималният вариант е да бъде оставяно за няколко часа с друг  човек, но ако нямате на кого да го оставите, може да се възползвате от услугите на детски и парти центрове.

  1. Не премахвайте любимите играчки/предмети

В никакъв случай да не се премахват, ако до тогава не са: биберон, залъгалка,  любима играчка, одеяло и пр. Това допълнително стресира децата и се чувстват още по-несигурни и неудовлетворени.

  1. Създайте навик

Ако детето е здраво, но сънят нощем му е неспокоен, а  на сутринта не иска да тръгва на детска градина, не се изкушавайте да го спрете или вземете след десет минути. Ако го направите веднъж, то ще опитва отново и отново и така успокояването му от страна на персонала ще става още по-трудно.

Адаптираното дете е детето, което се разделя самостоятелно и в добро настроение, което е спокойно през деня, тръгва с усмивка от занималнята и ентусиазирано споделя със своите родители.